середа, 12 лютого 2014 р.

FAQ: як грати в гру "життя"!?

Прекрасна стаття, яку я просто переклав з сайту http://habrahabr.ru
Її особливість в тому, що показує вона життя, в вигляді комп'ютерної гри. Для мене це стаття найкращий вияв творчості людини, і насправді багато з чим я не просто погоджуюся, а кілька років вже так думаю і переконуюся постійно що саме так і є. Отже, розпочнемо!

Основи

Ви можете навіть не здогадуватися, але реальне життя - це стратегічна гра. У ній є забавні міні-ігри, - наприклад, танці, водіння машини, біг, і секс, - але ключ до виграшу - просто управління своїми ресурсами.
Найважливіше: успішні гравці витрачають свій час на правильні речі. По ходу гри в ній

з'являються гроші, але вашим основним пріоритетом завжди має бути правильне використання часу.

Дитинство

Життя починається з отримання випадкового персонажа і випадкової стартової позиції:
 Перші років 15 йдуть на нудні тренувальні місії ( tutorials ) . Пропустити їх неможливо.

Молодість

Як початківець гравець ви будете мати багато часу та енергії, але практично нульовий досвід. Більшість бонусів (типу хорошої роботи, речей і партнерів) будуть заблоковані поки ви не отримаєте такий-сякий досвід. Це найкращий час для прокачування своїх навичок. Так багато часу й енергії у вас більше ніколи не буде. Тепер, коли ви граєте правильно, ваша основна мета - правильно розподіляти свій час. Все, що ви робите, впливає на ваш стан і навички:
 Здавалося б, все просто - але заковика в тому, що ви не завжди будете знати які завдання вибирати, і тіло не завжди буде слухатися ваших команд. Давайте розберемося з цим.

Як підкорятися власним командам

Багато гравців помічають, що коли вони збираються зробити щось - наприклад, «піти в тренажерку» - тіло повністю їх ігнорує. Це не баг. У кожного гравця є стан, який не можна побачити безпосередньо, але виглядає воно приблизно так:
 Якщо який-небудь показник стану падає , ваше тіло буде ігнорувати накази , поки ви не розберетеся з його потребами. Спробуйте повчитися коли ви втомилися і голодні, - оком моргнути не встигнете, як увага перемкнеться на Твіттер. Особливо важливий показник волі. Сила волі тане протягом дня, трохи поповнюється після їжі, і повністю відновлюється після гарного сну. Коли сила волі на низькому рівні, ви можете займатися тільки тим, що вам реально цікаво.Кожне прийняте рішення вимагає сили волі, а рішення, в яких ви пригнічуєте привабливий варіант заради менш привабливого (наприклад, займатися спортом замість дивитися ТБ), вимагають великого зусилля волі. Є кілька трюків щоб тримати себе в руках:
  •     Підтримуйте хороший стан. Якщо ви втомилися, хочете їсти або вам вкрай не вистачає розваг, ваша воля піде в нуль. Постійно стежте за станом персонажа.
  •     Не вимагайте занадто багато волі від одного дня. Розподіліть найважчі завдання на кілька днів і перемішуйте їх з менш важкими.
  •     Почніть з найважливіших завдань. Це зробить інші завдання більш важкими, але збільшить шанси рішення найголовнішого завдання.
  •     Зменшіть витрати сили волі, обмеживши вибір. Якщо ви намагаєтесь працювати за комп'ютером, де є доступ до Фейсбуку, вам знадобиться більше зусиль волі, тому що ви постійно вибираєте більш важку задачу (роботу) замість легкої (Фейсбук). Усуньте такі відволікаючі фактори.
Ключове завдання гри - підтримувати баланс між вашими різноманітними пріоритетами і станом свого тіла. Головне - не включайте автопілот, а то ви ніколи нічого не зробите.

Вибір правильних завдань

В цілому, гра зводиться до того, щоб вибирати правильні завдання в правильний час. Деякі завдання впливають на ваш стан, наприклад: 
 Інші більше позначаються на навиках:
 Вам потрібно витрачати час на речі, які підтримують здоровий стан - зокрема, на їжу та сон, - щоб підтримувати високий рівень сили волі. Після цього прокачуйте свої навички, використовуючи те, що залишилося. Деякі навички більш цінні, ніж інші. Хороші навички можуть відкрити доступ до цілого шляху, як, наприклад, це технологічне дерево:
 Інші приведуть у глухий кут:
 Найбільша ефективність досягається комбінацією навичок. Дуже складно прокачати один навик, щоб стати найкращим. Взагалі-то, це майже неможливо. Але можна досить легко освоїти декілька пов'язаних навичок, які складаються в щось більше, наприклад:
Бачите , як психологія щойно допомогла вам стати успішним і привабливим? Її варто вивчити.

Місце проживання

Ваше оточення постійно впливає на ваші успіхи, стан, і шанси на перехід на наступний рівень.Так, в гру можна добре грати практично де завгодно, але в деяких місцях робити це набагато простіше. Наприклад, якщо ви жінка і граєте в неправильній країні, багато досягнень вам будуть недоступні. У кожного гравця практично нульові шанси народитися в оптимальному місці, так що вивчіть свої варіанти і подумайте над переїздом якомога раніше. Оточення - множник всіх ваших навичок і станів.

Пошук партнера

Привабливість сама по собі складна міні-гра, але в основному вона - побічний продукт того, як ви граєте. Якщо у вас відмінний стан і високі навички, ви вже дуже привабливі. Втомлений, дратівливий, нетямущий гравець неприємний і, мабуть, не повинен шукати відносин.
 Вже на ранніх етапах гри учасники нерідко відкидають самі і відкидаються іншими гравцями. Це нормально, але, на жаль, може виснажити ваш стан, оскільки більшість гравців важко переживають відкидання. Вам доведеться використовувати силу волі щоб продовжувати гру, а сила волі поповнюється сном, - так що час вас вилікує. 80 % пошуків партнера зводиться до демонстрації своїх кращих сторін, що - як і багато іншого в житті - означає використання свого часу на правильні речі. Якщо ви тренуєтеся, соціалізуєтесь, стежите за собою і просуваєтесь по кар'єрі , - ви автоматично будете випромінювати привабливість. Решта 20 % - це просто бувати в місцях, де можна зустріти правильних людей.

Money money money

На наступних етапах гри вам доведеться керувати новим ресурсом під назвою «гроші». Спочатку у більшості гравців гроші будуть збільшуватися, але насправді це створить їм тільки більше проблем. 

Найголовніше правило грошей - ніколи не позичати, якщо тільки це не допоможе отримати ще більше. Наприклад, освіту або іпотека можуть того коштувати (хоча не обов'язково, залежить від освіти та іпотеки). А ось займати на покупку нових туфель не варто.Залежно від ваших фінансових амбіцій, є кілька стратегій:
  •     Не паритися про гроші. Низько-стресова стратегія: просто жити по доходах і відкладати трошки на чорний день. Переконайтеся, однак, що заощаджений час витрачається зі змістом, або ви пошкодуєте.
  •     Жити в достатку. Ретельно вибрати кар'єру і оточення, і бути напоготові ворушитися, щоб рухатися далі. Вам доведеться серйозно вкластися в потрібні навички, що буде коштувати часу. Не забувайте також стежити за своїм станом, а то підірвете здоров'я .
  •     Розбагатіти. Відкрийте свій бізнес. Практично неможливо стати багатим, працюючи на когось іншого. Багатство не приходить тільки від роботи, воно приходить від володіння речами - активами - які дають більше, ніж коштували. Ваша власна компанія - потужний актив, який можна створити з нуля. Вкладіть свої доходи в інші активи, і врешті-решт вам взагалі не доведеться працювати. 

Пізнє життя

Ваші варіанти будуть змінюватися по ходу гри. Шлюб і діти зменшать час і енергію, додадуть в гру більше випадкових елементів (« Екстрена зміна підгузника!"). Стане важче займатися саморозвитком. Старі персонажі зазвичай мають більше навичок, ресурсів і досвіду, і отримують доступ до раніше заблокованих квестів типу «купівля будинку» або «написання мемуарів». Всі гравці помирають після приблизно 29000 днів, або 80 років. Якщо ваш стан і досягнення гарні, ви можете протягнути трохи довше. Чит-коду для продовження не існує.
На початку гри у вас не було контролю над тим, хто ви і що навколо вас. До кінця гри це знову стає правдою. Ваші попередні рішення визначають де ви закінчите, і чи будете ви щасливі, здорові, реалізовані (чи ні) - в останні дні ви мало що зможете з цим вдіяти. 


 Саме тому ваша стратегія важлива.  
Тепер давайте грати.

P.S. А це відеоролик на ту ж таки тему: Життя - це гра. Немає нічого спільного з статею, має інших авторів і іншу ціль. Інші висновки і іншу мету. Але гарно показує в 8бітному світі життя.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар