середу, 28 травня 2014 р.

Тест Белбіна

Часто ми зупиняємося в тупику, який не знаэмо як подолати. Тоді, хтось починає шукати мотивацію, прислухуватися до порад інших, записуватися на різноманітні курси, ніби це панацея від усіх бід. Та дуже малий відсоток починає з того, що досліджують самі себе. Тест Белбіна - це тест, який покликаний формувати збалансовано динамічну команду і забезпечити сприятливий результату її діяльності. Це тест, при якому можна сформувати Dream Team, тест, який покаже Вам все про майбутнього працівника якого наймаєте на роботу, про колегу, товариша, та навіть вашу другу половинку! Є такі ролі в тесті:
Реалізатор
Координатор
Творець

Генератор ідей
Дослідник
Експерт
Дипломат
Виконавець

Тест на диво простий, займе не більше 10 хв., має в собі 56 тверджень які Вам потрібно оцінити відносно себе. У кожному розділі розподіліть суму в 10 балів між твердженнями, які, на Вашу думку, найкраще характеризують Вашу поведінку. Ці бали можна розподілити між кількома твердженнями. У рідкісних випадках всі 10 балів можна розподілити між усіма твердженнями або віддати всі 10 балів якому-небудь одному твердженню. Перевірте, щоб сума всіх очок по кожному блоку була рівною 10 балів. Але для початку, трішки з історії про д-р Белбіна.
Професору вдалося виділити й ідентифікувати в цілому вісім ролей, які можуть взяти на себе члени команди. Протягом семи років він з колегами формулював свої гіпотези, тестував їх, відкидав, переглядав і знову тестував, поки не зміг отримати значне дослідження анатомії команди, яке підтверджувалося надзвичайно великим обсягом експериментальних даних.
Висновки, до яких прийшли вчені при прогнозуванні поведінки учасників команд, робить їх відкриття надзвичайно переконливими, хоча Белбін і вказує, що набагато простіше правильно передбачити, яка команда зазнає невдачі, ніж команда яка себе вдало проявить. Д-р Белбін і його колеги розробили хитромудру процедуру формування успішних команд за результатами тесту без необхідності зустрічатися з тестованими.

ПРОЙТИ ТЕСТ ОНЛАЙН МОЖНА ТУТ
Після Вашого проходження тесту поверніться сюди і прочитайте, а що ж дали Вам Ваші результати?!

РЕАЛІЗАТОР
Характеристика: Реалізаторам притаманні практичний здоровий глузд і гарне почуття самоконтролю і дисципліни. Вони люблять важку роботу і подолання проблем в системному режимі. Більшою мірою Реалізатори є типовими особистостями, чия вірність і інтерес співпадають з цінностями Компанії. Вони менш сконцентровані на переслідуванні власних інтересів. Тим не менше, їм може не вистачати спонтанності і вони можуть проявляти жорсткість і непохитність.
Функціональність: Вони дуже корисні компанії завдяки своїй надійності і старанності. Вони домагаються успіху, тому що дуже працездатні і можуть чітко визначити те, що здійснимо і має відношення до справи. Кажуть, що багато виконавців роблять тільки ту роботу, яку хочуть робити і нехтують завданнями, які знаходять неприємними. Реалізатори, навпаки, будуть робити те, що необхідно справі. Хороші Реалізатори часто просуваються до високих посадових позицій в управлінні завдяки своїм хорошим організаторським здібностям і компетентності у вирішенні всіх важливих питань.

КООРДИНАТОР
Характеристика: Відмінною рисою Координаторів є здатність змушувати інших працювати над розподіленими цілями. Зрілий, досвідчений і впевнений, Координатор охоче роздає доручення. У міжособистісних відносинах вони швидко розкривають індивідуальні схильності і таланти і мудро їх використовують для досягнення цілей команди. Вони не обов'язково найрозумніші члени команди, це люди з великим кругозором і досвідом, що користуються загальною повагою команди.
Функціональність: Вони добре себе проявляють, перебуваючи на чолі команди людей з різними навичками і характерами. Вони краще працюють спільно з колегами рівними за рангом або позиції, ніж із співробітниками нижчих рівнів. Їх девізом може бути «консультація з контролем». Вони вірять, що проблему можна вирішити мирним шляхом. У деяких компаніях Координатори можуть вступати в конфлікти з-за різниці в поглядах з ТВОРЦЯМИ.

ТВОРЕЦЬ
Характеристика: Це люди з високим рівнем мотивації, невичерпною енергією і великою спрагою досягнень. Зазвичай, це яскраво виражені екстраверти, які мають сильну напористість. Їм подобається кидати виклик іншим, їх мета - перемога. Їм подобається вести інших і підштовхувати до дій. Якщо виникають перешкоди, вони швидко знаходять обхідні шляхи. Свавільні й уперті, впевнені та напористі, вони мають схильність емоційно відповідати на будь-яку форму розчарування або краху планів. Цілеспрямовані, люблять посперечатися. Але їм часто не вистачає простого людського розуміння. Їх роль сама конкурентна в команді.
Функціонування: Вони, зазвичай, стають хорошими керівниками, завдяки тому, що вміють генерувати дії і успішно працювати під тиском. Вони вміють легко надихати команду, і дуже корисні в групах з різними поглядами, оскільки здатні приборкати пристрасті. Творці здатні працювати над проблемами будь якого роду, продовжуючи лідирувати, не рахуючись з ними. Вони можуть легко провести необхідні зміни і не відмовляються від нестандартних рішень. Відповідаючи назвою, вони намагаються нав'язувати групі деякі зразки або форми поведінки і діяльності. Вони є найефективнішими членами команди, здатними гарантувати позитивні дії.

ГЕНЕРАТОР ІДЕЙ
Характеристика: Генератори ідей є інноваторами і винахідниками, можуть бути дуже креативними. Вони сіють зерно і ідеї, з яких проростають більшість розробок і проектів. Зазвичай вони воліють працювати самостійно, відокремившись від інших членів команди, використовуючи свою уяву і часто слідуючи нетрадиційним шляхом. Мають схильність бути інтровертами і сильно реагують як на критику, так і на похвалу. Часто їх ідеї мають радикальний характер, і їм не вистачає практичних зусиль. Вони незалежні, розумні і оригінальні, але можуть бути слабкими в спілкуванні з людьми іншого рівня або напряму.
Функціональність: Основна функція Генераторів ідей - створення нових пропозицій і вирішення складних комплексних проблем. Вони дуже необхідні на початкових стадіях проектів або коли проект знаходиться під загрозою зриву. Вони зазвичай є засновниками компаній або організаторами нових виробництв. Тим не менш, велика кількість Генераторів ідей в одній компанії може призвести до контр-продуктивності, так як вони мають тенденцію проводити час, зміцнюючи свої власні ідеї і вступаючи один з одним в конфлікт.

ДОСЛІДНИК
Характеристика: Дослідники - часто ентузіасти і яскраві екстраверти. Вони вміють спілкуватися з людьми в компанії і за її межами. Вони народжені для ведення переговорів, дослідження нових можливостей і налагодження контактів. Хоч і не будучи генераторами оригінальних ідей, вони дуже легко підхоплюють ідеї інших і розвивають їх. Вони дуже легко розпізнають, що є в наявності і що ще можна зробити. Їх зазвичай дуже тепло приймають в команді завдяки їх відкритій натурі. Вони завжди відкриті і допитливі, готові знайти можливості у всьому новому. Але, якщо вони не стимулюються іншими, їх ентузіазм швидко знижується.
Функціональність: Вони дуже добре реагують і відповідають на нові ідеї і розробки, можуть знайти ресурси і поза групою. Вони самі відповідні люди для установки зовнішніх контактів і проведення подальших переговорів. Вони вміють самостійно думати, отримуючи інформацію від інших.

ЕКСПЕРТ
Характеристика: Це дуже серйозні і передбачливі люди з природженим імунітетом проти надмірного ентузіазму. Повільні в ухваленні рішення, віддають перевагу добре все обміркувати. Вони здатні критично мислити. Вони вміють бути проникливими в судженнях, беручи до уваги всі фактори. Експерти рідко помиляються.
Функціональність: Експерти найбільш підходять для аналізу проблем і оцінки ідей і пропозицій. Вони добре вміють зважувати всі «за» і «проти» запропонованих варіантів. У порівнянні з іншими, Експерти здаються черствими, занудними і надмірно критичними. Дехто дивується, як їм вдається стати керівниками. Тим не менш, багато Експертів займають стратегічні пости і досягають успіху на посадах вищого рангу. Дуже рідко удача або зрив справи залежить від прийняття нагальних рішень. Це ідеальна «сфера» для Експертів, людей, які рідко помиляються і, врешті-решт, виграють.

ДИПЛОМАТ
Характеристика: Це люди, що користуються найбільшою підтримкою команди. Вони дуже ввічливі і товариські. Вони вміють бути гнучкими і адаптуватися до будь-якої ситуації і різним людям. Дипломати дуже дипломатичні і сприйнятливі. Вони вміють слухати інших і співпереживати, дуже популярні в команді. У роботі вони покладаються на чутливість, але можуть зіткнутися з труднощами при прийнятті рішень в термінових і невідкладних ситуаціях.
Функціональність: Роль Дипломатів полягає в запобіганні міжособистісних проблем, що з'являються в команді, і, тому це дозволяє ефективно працювати всім її членам. Уникаючи тертя, вони йтимуть довгою дорогою, ради того, щоб обійти їх стороною. Вони не часто стають керівниками, тим більше, якщо їх безпосередній начальник підпорядковується Творцеві. Це створює клімат, в якому дипломатія і сприйнятливість людей цього типу є справжньою знахідкою для команди, особливо при управлінському стилі, де конфлікти можуть виникати і повинні штучно присікатися. Такі люди як керівники не являють загрозу ні для кого і тому завжди бажані для підлеглих. Дипломати служать свого роду «змазкою» для команди, а люди в такій обстановці співпрацюють краще.

ВИКОНАВЕЦЬ
Характеристика: Мають величезну здатність доводити справу до завершення і звертати увагу на деталі. Вони ніколи не починають те, що не можуть довести до кінця. Вони мотивуються внутрішнім неспокоєм, хоча часто зовні виглядають спокійними і незворушними. Представники цього типу часто є інтровертами. Їм зазвичай не потрібно стимулювання ззовні, або спонукання. Вони не терплять випадковостей. Не схильні до делегування, вважають за краще виконувати завдання самостійно.
Функціональність: Є незамінними в ситуаціях, коли завдання вимагають сильної концентрованості і високого рівня акуратності. Вони несуть почуття терміновості і невідкладності в команді і добре проводять різні мітинги. Добре справляються з управлінням, завдяки своєму прагненню до вищих стандартів, своєї акуратності, точності, увазі до деталей і вмінню завершувати розпочату справу.

СПЕЦІАЛІСТ
Характеристика: Це присвячені особистості, які пишаються набутими технічними навичками і вміннями у вузькій області. Їх пріоритетами є надання професійних послуг, сприяння та просування в своїй сфері діяльності. Виявляючи професіоналізм у своєму предметі, вони рідко цікавляться справами інших. Можливо, вони стануть експертами, слідуючи своїм стандартам і працюючи над вузьким колом специфічних проблем. Взагалі, небагато людей, беззавітно відданих своїй справі і прагнуть стати першокласними фахівцями.
Функціональність: Фахівці грають свою специфічну роль в команді, завдяки своїм рідкісним навичкам, на яких і базується сервіс або виробництво компанії. Будучи керівниками, вони користуються повагою, бо знають набагато більше про свій предмет, ніж хто-небудь ще і зазвичай змушені приймати рішення, спираючись на свій глибокий досвід.


А тепер найцікавіше. Я проходив цей тест буквально кілька років тому. І тоді, я мав дуже чітке розпилення, між ГЕНЕРАТОРОМ ІДЕЙ і ТВОРЦЕМ. Вирішив пройти тест сьогодні, і о чудо! Тепер в мені переважає вже аж 4 типи!

А хто Ви за Тестом Белбіна?! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар