вівторок, 11 лютого 2014 р.

Чого може навчити Cashflow?

Гра "Грошовий потік", напевно, сама повчальна та популярна гра. Грошовий потік (англ. мовою cashflow) - це одне з найважливіших понять сучасного фінансового аналізу, фінансового планування та управління фінансами. Найцікавіше, що гру розробив Роберт Кіосакі, знаменитий інвестор і автор популярної літератури в галузі управління особистими фінансами. Ця людина отримала світову популярність завдяки своїм книгам " Багатий тато, бідний тато","Квадрант грошового потоку", а також цій грі Cashflow, популярність якої зростає з кожним днем. У цій статті я коротко розкажу, що являє собою гра Грошовий потік Роберта Кіосакі і чому вона так популярна. Cashflow дає можливість наочно, в ігровій формі побачити ті закономірності, які автор розкриває у книзі "Квадрант грошового потоку". Гра Грошовий потік належить до розряду бізнес-симуляторів. Вона вчить гравців планування особистого

бюджету, створенню капіталу для інвестування, вибору інвестиційної стратегії, оцінки ризиків вкладень, загалом - Управління особистими фінансами. Гра Cashflow Роберта Кіосакі це свого роду сучасний аналог відомих багатьом ігор "Монополія" і "Бізнес", що з'явилися на початку 90 -х, але на порядок вище і повчальніша. У якийсь момент вони були досить популярні, і ось зараз , коли про них вже майже забули, вийшов новий, сучасний аналог .Сам Роберт Кіосакі, розповідаючи про створення гри Cashflow, каже, що шукав спосіб, який допоміг би людям розвивати в собі дві важливі якості: фінансову грамотність та фінансову кмітливість. 30 років власного навчання цим якостям він хотів звузити і подати в цікавій та розважальній формі, доступній для розуміння широких верств населення.
Сам автор поділяє всіх людей, які працюють або займаються бізнесом, по їх відношенню до роботи на чотири психологічних типи: 
  • Найманий працівник. Для цього типу людей основну цінність представляє зарплата і ті привілеї і гарантії, які вони отримують на цій роботі. "Я хочу мати стабільну роботу, і хороші соціальні гарантії ". 
  • Спеціаліст (сам собі професіонал, сам собі компанія ): "Час моєї роботи коштує 100 доларів, я знаю собі ціну, без мене ви не розберетеся. Якщо існує проблема, я її беру на себе і вирішую " .
  • Бізнесмени: " Моя справа - створити працюючу систему. Я створюю систему і роблю на цьому гроші". 
  • Інвестор : "Я шукаю бізнес-системи , в які можу вкласти гроші і отримувати пасивний дохід " 
Основна відмінність Бізнесменів і Інвесторів від Найманих працівників і Фахівців полягає в умінні створювати АКТИВИ. Ця бізнес - гра і навчає вмінню розрізняти активи і пасиви і створювати активи. Багатство - це спосіб мислення, а не розмір банківського рахунку. Саме цей склад мислення ви зможете сформувати якщо будете регулярно грати в гру. Гра починається з рівня, коли у вас є стабільна робота і зарплата. І ви повинні пройти шлях, який пройшли багато бізнесменів, щоб досягти успіху. Пройти шлях від " Щурячих гонок " (де ви працюєте самі, крутячись щодня ) до Інвестора, перейшовши на швидкісну доріжку (рівень фінансової свободи). Якщо ви починаєте якусь справу, потрібна мета, тому що: " Без мрії заробляння грошей (ходіння на роботу) перетворюється на монотонний і безглуздий процес". Ця ідея також присутня в «Cashflow» і починаючи гру Ви починаєте рух до своєї мети, мрії яку вибираєте на початку. Як правило, перша гра - це діагностика Вашого життя. Практично всі учасники після першої гри відзначають, що хоча умови гри і визначає випадок (а в грі це кидок кубиків), гравці все одно ведуть себе так само, як у житті, тобто "наступають на ті ж граблі", що й у житті. Бізнес- ігри - це потужний механізм саморозвитку та освіти, тому що вони відображають нашу справжню поведінку. Ігри, як засіб пізнання, дозволяють людям "вчитися, роблячи" . У всьому світі дорослі і діти грають в «Cashflow», для того щоб зрозуміти принципи інвестування і капіталовкладення з тим , щоб використовувати ці знання в житті .   Погравши в гру, Ви отримуєте можливість:
1 . Розширити рамки свого мислення - зрозуміти психологію інвесторів і бізнесменів;
2 . Розвинути в собі навички ведення бізнесу та інвестування;
3 . Розуміти свої обмеження щодо фінансів і способи змінити їх;
4 . Навчитися бачити нові можливості по створенню активів;
5 . Зрозуміти і відчути фінансові терміни ;
6 . Навчитися новим способам заробити гроші ;
7 . Розуміти принципи прийняття рішень про інвестування вашими друзями та знайомими ;
8 . Навчитися вести переговори про інвестиції ;
9 . Розуміння як навчити себе і своїх дітей стати і бути багатими ;
10 . Навчитися рахувати свої (і чужі) гроші.

Живучи в Львові збиралися з друзями щотижня (раз в два тижні) і грали в гру. Організаторами гри були ГО "Інститут Громадського Лідерства" та Освітня Програма "Перший Бізнес". Мав досвід гри з батьками, що теж було незабутньо ;), досвід проведення гри іноземцям, студентам з різних регіонів України, старшокласникам та молодим стартаперам.  Рекомендую хоча б 1 раз спробувати погратися в cashflow і зрозуміти для себе де зараз стоїте Ви, і що потрібно поміняти в своєму мисленні.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Завантажити комп'ютерну версію гри можна тут. Цікавить більше? Звяжіться зі мною в ВК або FB.

Немає коментарів:

Дописати коментар