неділю, 1 лютого 2015 р.

Як Emoji увірвалися в наш світ, і що це таке?

Чи чули ви коли не будь, що таке Emoji? Але застосовувати в особистому житті доводилося не раз! Справа в тому, що Емодзі (від яп. 絵 - картинка і 文字 - знак, символ; яп. Вим. [Emodʑi]) - це мова ідеограм і смайликів, яка використовується в електронних повідомленнях та веб-сторінках. Зараз, її мабуть не розпізнає тільки facebook. Всі ці красиві картинки, якими ми замінюємо слова в інстаграмі чи vk - це власне і є Емодзі. Ця графічна мова, де замість слів використовуються поєднання картинок, з'явилася в Японії і поширилася вже по всьому світу. Спочатку Емодзі виглядав як мова піктограм, де символи використовувалися так само, як і в ASCII, але мали більш широкий діапазон вживання, а самі іконки були стандартизовані в клавіатурі, яка стала доступна на мобільних пристроях. Деякі символи Емодзі мають специфічне значення в японській культурі: наприклад, кланяються бізнесмени, обличчя в хірургічній масці, біла квітка, що означає «блискуче виконане домашнє завдання» або група символів для позначення популярної їжі: рамен, данго, онігирі і суші. Перший набір символів Емодзі створив Сігетака Куріта, який працював у команді NTT docomo по розробці технології i-mode для мобільного інтернету. Символи розміром 12 × 12 пікселів призначалися для полегшення обміну електронними повідомленнями і служили відмітним знаком i-mode від інших технологій адаптації інтернет-контенту та послуг для мобільних телефонів. Кожен з нас приблизно однаково сприймає значення усміхнених
смайликів, але деякі зображення з набору Емодзі змушують задуматися навіть мене. Судіть самі: Емодзі  эмодзи фекалии - це шоколадне морозиво з очками і посмішкою чи купка собачого лайна? А ось це 🌊 що таке? Хто-небудь може відповісти? Звісно, є цікава можливість довідатися справжню відповідь за допомогою різних перекладачів чи програмок, які точно є доступні на iPhone IOS, але так не цікаво. Багато людей, настільки навчилися розрізняти ці значки, що в смс замість половини слів йдуть ці символи:
Звісно, судити зараз важко про те, що буде далі. Чи це економія часу, а чи деградація і повернення до настінних малюнків - залежить від сприйняття. Але мене дуже нервує коли цих всяких картинок я аж забагато(наприклад як в доєднаній картинці до цього посту).
Та, як не дивно, за словами самих японців, символи підходять виключно їх культурі. І хоч це не стало для європейців і американців проблемою і вони чудово перейняли їх і застосували. Деякі з елементів Emoji настільки прижилися в листуванні, що отримали окремі сенси і навіть ... шанувальників.

В роботі графічного Дизайнера Лізи Нельсон в проекті Emoji IRL.LOL. ожили кілька найпопулярніших піктограм:

Над кожною картинкою я працювала від декількох днів до декількох тижнів. Спершу я брала піктограмку, максимально збільшувала її і довго вдивлялася в те зображення, що вийшло. Я намагалася вловити і міміку, і точне положення, і симетрію. Здається, у мене це вийшло.

Ліза Нельсон відтворювала і удосконалила кожен об'єкт за допомогою підручних матеріалів: картону, іграшок, акрилових фарб і навіть лаків для нігтів. Наприклад баклажан, який так точно зобразила Ліза, вона намагалася знайти кілька тижнів, обходячи магазин за магазином, розшукуючи потрібну форму, зігнутість і розмір. Звичайно, вона, як графічний дизайнер, могла відтворити його в 3D і не паритися над деталями, але вона виявилася справжнім творцем. Знайшла те, що було їй потрібно і за допомогою фарб додала колір.

Немає коментарів:

Дописати коментар