вівторок, 28 січня 2014 р.

Як розвивати "креативність"?

Думаю ні для кого не є секретом, що власне, тільки креативні люди добивають успіху в житті. Загальна маса вважає їх диваками, хтось захоплюється і не може відірвати очей від них, а хтось відверто зневажає і наговорює. Але те, що всі зміни в нашому житті ми завдячуємо власне "креативним" людям думаю обговорення не потребує. Як каже Вікіпедія: "Креат́ивність — (лат. creatio — створення) — творча, новаторська діяльність; новітній термін, яким окреслюються «творчі здібності індивіда, що характеризуються здатністю до продукування принципово нових ідей і що входять в структуру обдарованості в якості незалежного фактора»". Здається, що люди або є креативними, або ж ні. Але все не так просто. Для початку - рекомендую
переглянути ось це відео:

Так ось. Часто задавав собі запитання - а як розвивати креативність? Розпочніть з най основнішого. Проведіть інвентаризацію своїх позитивних якостей, успіхів, заслуг. Запишіть їх. Постійно поповнюйте список і перечитуйте його. Це додасть Вам впевненості у власних силах, а також бачити щось нове, чого раніше не помічали.
Тренуйте свій мозок! Заведіть щоденник ідей. Встановіть план - записувати 2-3 ідеї в день протягом тижня щодо роботи. Пам'ятайте, що не можна генерувати ідеї по 24 години на добу. Мозок має потребу у відпочинку.
Стимулюйте появу нових ідей читанням книг. Ретельно відбирайте книги для читання, розмірковуйте під час читання. Вибирайте ті ідеї, з якими Вам хочеться продовжити роботу.
Як тільки Ви помітите нудьгу, відсутність нових ідей, вирушайте в гості, зробіть шопінг, сходіть на ярмарок. Дивіться по сторонах, шукайте те, що приверне Вашу увагу.

Також, можете спробувати пройти тест на креативність. Особливість цього тесту в тому, що більшість тих, хто його проводить, не вірять у себе або думають, що їм це не дано. І одне й інше неправильно. Беремо кілька аркушів паперу і малюємо на них ось такі хрестики в однаковій пропорції і з однаковим числом:


 Далі розслабляємо на якийсь час свої "булочки", налаштовуємося і зручно вміщуємося на дивані. Беремо перший лист і починаємо з наявних хрестиків придумувати нестандартні зображення. Наприклад, ось такі:

Після того як ви заповните весь лист, подивіться, чи є серед зображень, отриманих у результаті, дійсно цікаві рішення. Напевно якесь число таких нестандартних буде. Щоразу змінюйте стартову фігуру. Ось наприклад, початкове завдання може виглядати так:



 Або ж так:
Що дає подібний тест на креативність нам? Ми розуміємо, чи можемо ми генерувати цікаві думки, в якому обсязі (у вас закінчився листок, а думок з приводу того, що можна відобразити ще повно) і які пропорції не стандартного до очевидного. Крім усього цього ви зможете зрозуміти, як швидко вам дається створювати цікаві рішення. Решта кілька аркушів ви можете використовувати в якості тренувального матеріалу з метою розвинути креативність. Беріть чистий аркуш, ставте таймер і намагайтеся придумати нові зображення, яких не було ще. Після заповнення листка відзначте час, який вам знадобилося на його заповнення, проведіть аналіз отриманого. Наступного дня повторіть всі ці дії і порівняйте отриманий час. Вперше, побачив цей тест на якійсь фотографії, де він лежав видрукуваний на листочку в блокноті в якомусь кафе! Уявіть собі кафе, де ти приходиш попити каву, а поки її п'єш можеш повправлятися в розвитку творчості! Як на мене - це геніально, а в нашому випадку і "креативно" ;)
Розвинути креативність можна в будь-якій людині.Наскільки ця "креативність" буде працювати ефективно у Вас, це вже друге питання і тут все залежить від того, як ви її вправляєте, вправляєте чи взагалі і з якою інтенсивністю. Один з найлегших способів - граючи в спеціальні ігри, подібні тесту з графікою, який я описав вище. Змушуйте свій мозок працювати, нехай він думає і винаходить. Форми ігор ви можете придумувати самі, це можуть бути слогани, асоціації та багато іншого.Підключайте друзів та родичів. Сідайте з ними за стіл і починаєте міркувати на незвичайні теми. Нехай ваш партнер задає їх, раптово і без домовленості. В ході вашого монологу, нехай спробує змінити, або ж просто своєю думкою направить Вас в інше русло. Наприклад, можна використовувати такі теми:
  • Чому корови не літають ?
  • Що було б, якби люди вели нічний спосіб життя ?
  • Якими будуть карти майбутнього?
  • Що було б, якби могли читати чужі думки?
Ну і звісно, відвідування спеціальних тренінгів. Про це мабуть окремо. Вперше, відвідав таку річ в Сергія Трухімовича. Думаю, значна частина львів'ян чула про нього, бачила або ж десь читала. Креативний самурай - як він себе називає, є чудовим письменником (творчий псевдонім "Алєкс Конічіва"), блогером (студія творчих ініціацій CRESPO), а також тренером з креативу та розвитку творчості. Не буду розповідати його коронні "фішки" і те, про що він розказує, але те що Ви вийдете в захваті і побіжите додому щось робити - гарантовано. тому рекомендую Всім шукати якісь подібні тренінги в своєму місті, надихатися, і вдосконалювати свій "креатив".

Висновок-цитата: пишу тому, що я більше не в змозі про це думати."

Це відео, як підсумок всього вище написаного, про 29 способів як залишатися креативним! Переглядайте його регулярно і буде Вам щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар