понеділок, 17 лютого 2014 р.

Поради, як легше вивчити іноземну мову

Думаю, зараз дуже актуально для всіх є дізнатися, а як ж насправді легше вчити мову? Чому одні люди знають по кілька іноземних мов і без проблем спілкуються з іноземцями, а хтось не вміє спілкуватися й рідною солов'їною. Також, вибрав для себе зараз курси, вивчаю польську, тому й мені ця тема дуже і дуже цікава. Вирішив поспілкуватися про це з своєю подругою, яка викладає в різних мовних школах та центрах, а також займається індивідуальним навчанням.
Лільця привіт ;) Слухай, для чого взагалі вчити інші мови і як це легше зробити?
- Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина. Ця давня фраза є певною мірою мотиватором, щоб більшою чи меншою мірою самоствердитись чи вдосконалитись. Тому, хочу і можу поділитись деякими маленькими таємницями в успішному вивченні іноземної мови. Як каже один мудрий дядько: «будь – яку, мову треба вчити попою,
сісти і вчити!». І справді на початковому етапі потрібно пересилити себе, щоб якусь частину дня сидіти з книжкою і розібратись як правильно узгоджувати слова, які закінчення до чого потрібно додавати, ітд. Але це, так би здавалось, нуднувате заняття можна і зробити веселішим, користуючись інтернетом і славним сервісом від Google - YouTube , можна знайти безліч відео уроків з веселими викладачами які гарно і весело пояснюють. Тут можна почерпнути багато, але поки ви самі не завчите певні граматичні конструкції, чи правила, винятки, доти толку буде мало.
А якщо мене не цікавить граматика і різноманітні тонкощі? Як тоді?
- Якщо ж ви вивчаєте мову лише для спілкування, то почніть з фонетики! Вчимося вимовляти звуки, звертаємо увагу на їх особливості. Рекомендую вправлятись на скоромовках, спершу скоромовку слід читати поволі, розібратись зі звуками, наголосами, а потім швидше і швидше. Так би здавалось такі дитячі віршики, але користі багато, таким чином в тренуєте ротові м'язи, що потім звикають до даних звуків, і вимова стає більш природною.
Мене ще цікавить спілкування. Ніби, методи вивчення зрозумілі - більше практики, але коли бачу іноземця, то одразу все губиться і важко знайти спільну мову. В чому проблема?
- Збільшуємо словниковий запас! Чим більше слів ми знаємо, тим краще ми володіємо мовою. Отож, читаємо тексти, статі - все що завгодно, але не забуваємо виписувати нові слова, стараємось їх запам'ятати. Нове слово чи словосполучення найкраще запам’ятовувати в певному контексті, придумати декілька речень, чи асоціацій, написати слово на листочку приклеїти на самому видному місці вдома, і так за тиждень ви його точно запам’ятаєте. Ну, і звісно, говоріть багато, не бійтесь помилок, інакше ви не заговорите!
А якийсь інтерактив? Можливо якісь поради, які допомагають додатково окрім практичних занять вивчати мову?
- Звісно, дивитись фільми, відео, інтерв'ю лише тою мовою, яку вивчаєте, бажано із субтитрами, щоб не пропустити невідоме слово. Таким чином ви практикуєте слухання від носіїв мови. Так би мовити є можливість побувати в мовному середовищі. Також, можна вправлятися в навчанні на мові, котру вивчаєте за допомогою дистанційного навчання.
Ще щось? Як перейти до практики? Зрозуміло що теорія - багато вчити. Де ж практика?
- Відвідайте країну мову якої ви вивчаєте, по іншому й бути не може. Якщо ви там не буде знати як назвати той чи інший предмет, то повірте у вашій голові миттєво з'явиться 10 ідей як пояснити, те що вам потрібно (бо вже не буде куди дітись:). Але тим не менш це колосальний досвід, та самий ефективний.
 Дуже дякую тобі Лілю, що знайшла час. Думаю, ти не проти будеш, якщо хтось до тебе звернеться про допомогу чи пораду?
 -Так, звісно. Успіхів у подоланні бар'єрів та вивченні іноземних мов! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар